SAINT HUB - ​ foto's/docu's/film/expo met o.a. Jan Eelen, Diego Franssens, Klara Van Es, Sam Ostyn

Zaterdag 8 Oktober 2016 - Sint-Hubertuskerk, Beernaerstraat 29, 2600 Antwerpen-Berchem

Diego Franssens, Elisabeth Verwaest, Sam Ostyn, Klara Van Es, Kristof Bilsen, Christopher Daley, Jonas Govaerts. Deze fotografen en regisseurs uit Berchem settelen zich op zaterdag 8 oktober 2016 in de Sint-Hubertuskerk te Berchem voor een gezamenlijke tentoonstelling genaamd SAINT HUB. Voor deze dagexpo bundelen ze hun creatieve talenten en laten ze zich inspireren door het thema “plaats”.  Via de mystiek van een plaats zoals een oud cinemagebouw, een voormalige kolonie, een woestijnstadje, tonen ze wat een plek kan doen met mensen. Met sterke portretten en foto’s, films en documentaires vertalen zij de beeldende kracht van een locatie in combinatie met de weerbaarheid van mensen. De fototentoonstelling is doorlopend te bezoeken van 11 tot 20u. De films en documentaires starten vanaf 12u. Om 17u modereert Piet Sonck een panelgesprek met de fotografen, de regisseurs en Jan Eelen (die ook in Berchem woont). Alle foto’s zijn die dag ook te koop. Vijf procent van de opbrengst gaat naar Berchem Creatives. Tickets voor SAINT HUB zijn verkrijgbaar aan de kassa en online via cc Berchem. Meer weten? Ga naar berchemcreatives.be. 

Berchem Creatives, een initiatief van en voor Berchemnaren geeft sinds dit jaar een podium aan lokaal ondernemerschap en (on)bekend talent via creatieve hubs (= lege ruimtes die tijdelijk worden ingevuld door creatievelingen) om zo een community (gemeenschap) te verbinden, los van religie, culturele verschillen of leeftijd. Berchem Creatives doet dat enerzijds door ruimtes (muren, pleinen, straten, kerken, lege winkelpanden) een creatieve invulling te geven via ondernemers en kandidaat-ondernemers met de focus op vijf thema's: food, art, labs, design en podia. Anderzijds organiseren ze netwerkactiviteiten ten dienste van deze community.  Het project geeft alvast een boost aan de superdiverse samenleving in Berchem. Het initiatief wordt gesubsidieerd door het Kabinet Sociale Zaken en Diversiteit (Stad Antwerpen), district Berchem, AXA Bank en Brouwerij De Koninck.

Deze creatieve hub opent zijn deuren voor het publiek op zaterdag 8 oktober 2016 onder de naam SAINT HUB in de Sint-Hubertuskerk, Beernaertstraat 29 te 2600 Antwerpen-Berchem

SAINT HUB omvat een goedgevuld dagprogramma rond het thema 'plaats' met foto-exposities, film, documentaires en een panelgesprek tussen de exposerende fotografen, de regisseurs, Jan Eelen en Nuff Said waar waar Piet Sonck als moderator optreedt.  Het volledige programma is te vinden op Berchemcreatives.be.

 

PROGRAMMA

Doorlopend van 11u tot 20u: Berchemse fotografen in de portretfotografie

 • JOKKE FLAP: Diego Franssens laat een reeks beelden zien die hij gemaakt heeft voor Humo over Jokke Flap, die 11 jaar geleden zijn zoon doodschoot na een discussie over een pot mosselen. Door die beelden in een biechtstoel te plaatsen, ga je wat dieper nadenken over het biechtgeheim. Wat als er een moord opgebiecht wordt… Heeft een geestelijke dan zwijgplicht?
 • TORC, New Mexico: Elisabeth Verwaest maakt een scherp portret van ziekte en verval in een zonnige woestijnstad. Geïnspireerd en geprikkeld door de documentaire van haar vriend Sam Ostyn, trok Elisabeth ook naar TORC, New Mexico. Ze ontmoette er o.a het hoofdpersonage uit de film “Poor Paul," een plaatselijke schroothandelaar met cowboyallures. De fotoreeks gaat dieper in op de weerbaarheid en kracht van mensen zoals Paul.

12u-16u30 en 20u30-22u00: documentaires en film

 • 12u - 13u07: On The Wild Edge (67 minuten), Engels gesproken, niet ondertiteld - Christopher Daley. In 1981 vestigen David en Caroline Petersen zich in de bergen van Zuid-West Colorado op zoek naar een eenvoudig zelfstandig leven in harmonie met de natuur. Kan de droom die ze hebben opgebouwd eeuwig duren?
 • 13u30 - 14u45: Elephant’s Dream (75 minuten, Nederlands ondertiteld) - Kristof Bilsen.
 • Elephant’s Dream is een portret van drie overheidsinstellingen en hun werknemers in DR Congo. De in elkaar verweven verhalen van een vrouwelijke postbeambte in een vervallen postkantoor, twee collega’s op een verlaten treinstation en een groep brandweermannen in de enige brandweerkazerne, geven inzicht in hun dagelijkse (over)leven in de derde grootste stad van Afrika, Kinshasa.
 • 15u - 16u36: Carnotstraat 17 (86 minuten, Nederlands ondertiteld) - Klara Van Es. Ooit was het een van de mooiste bioscopen van Antwerpen, waar galapremières van Hollywoodfilms talk of the town waren. Nu is het een pand waar migranten uit de hele wereld zijn komen wonen. Met een soundtrack van Jef Neve.
 • 19u - 20u06: Truth Or Consequences (66 minuten)  - Sam Ostyn. Poëtisch portret van een klein stadje in de woestijn van New Mexico. Een verhaal over 15 minutes of fame, 64 jaar later, maar ook over de ongrijpbare mystiek en de charme van het alledaagse Amerikaanse leven.
 • 20u30 - 21u56: Welp - Jonas Govaerts. Een groep scouts vertrekt op kamp in de Ardennen. Volgens de leiding dwaalt er in het bos rond hun kampterrein een gevaarlijk boskind rond. Welp won de juryprijs op het Fantastic Cinema Festival 2015 en op het Filmfestival van Sitges 2015.

17u: Panelgesprek

 • Panelgesprek met de fotografen, regisseurs, Jan Eelen en Amal Miri (voorzitter 'Nuff Said)
  Moderatie: Piet Sonck (producer)
 • Aankondiging nieuwe documentaire 'Nuff Said in Chicago

 

                                                    NOOT VOOR DE REDACTIE (NIET VOOR PUBLICATIE)

Meer info over de deelnemende kunstenaars en regisseurs vindt u in de bijlage die u hieronder kan downloaden. Vragen of interviews gewenst? Contacteer:

Berchem Creatives          Marit Ginevro      [email protected]         +32 478 47 85 79

 

 

Persbericht Expo/Foto/Film/Docu SAINT HUB 8 oktober_Berchem Creatives

DOCX - 88 Kb

Marit Ginevro

Berchem Creatives

Over Bebble

Bebble is a 3.0. PR and Communications partner getting your press, blogger and stakeholder relations on track where and when needed on a consumer, corporate, brand or 360° level. Get in touch with Ilse Lambrechts via + 32 476 98 11 55, [email protected] or @bebbleboutit