Persbericht - Weetjes over Smaak

Zaventem 14 februari 2011 - Over smaak wordt niet gediscussieerd. Toch gaat chipsmaker Lay’s met het ‘Maak Je Smaak’ project nét wel de discussie aan. Lay’s vraagt aan alle Belgen een nieuwe chipssmaak te bedenken. Vanaf 10 januari 2011 kunnen ideeën ingestuurd worden via www.lays.be. Deelnemers maken daarmee kans op 25.000 euro en 1% van de omzet voor maximaal 1 jaar wanneer de jury hun smaak kiest als nieuwe Limited Edition. Maar wat is smaak nu eigenlijk? Met maar liefst 27 chipssmaken in België en een duizendtal smaakvariëteiten in Europa, weet smaakexpert Lay’s hoe complex, maar tegelijk ook hoe boeiend het is om ‘met smaak’ te werken. Enkele verrassende weetjes!

Wist je dat ….

 • er op onze tong 2 tot 8000 smaakpapillen zitten waarin zich    smaakknoppen bevinden die op hun beurt ettelijke smaakreceptoren bevatten, alles samen goed voor honderdduizenden smaakreceptoren?
 • dat onze smaakgewaarwording een puur chemisch proces is?
 • dat we smaken overal op de tong proeven maar zuur vooral op de zijkant en zoet op de punt van onze tong?
 • dat we zelfs in ons dagelijks taalgebruik verwijzen naar smaak::‘eet smakelijk’, zoetje, zuurpruim, dat zal hem zuur opbreken, pekelteef, bittere tranen, een bittere pil slikken…
 • dat er niet vier maar vijf basissmaken bestaan: zoet, zuur, zout, bitter en umani (een Japanse omschrijving voor eiwitrijke voedingmiddelen die een ‘hartige’ smaakervaring geven)? 
 • dat kleur onrechtstreeks een invloed heeft op de smaakbeoordeling van gerechten? Uit testen blijkt dat roze of geel gekleurde yoghurt als positief ervaren wordt, groen of blauw als negatief.
 • dat aardbeien anders smaken in hun geheel, geplet of gemixt? 
 • dat de temperatuur van spijs of drank een andere smaakgewaarwording geeft? Dat warmte/koude in bepaalde gevallen dus aroma’s ontwikkelt of vernietigt?
 • dat de smaakgevoeligheid van de tong gemeten kan worden door middel van de zogenaamde bitterheidtest? 
 • dat er ‘niet-proevers’, ‘proevers’ en ‘superproevers’ bestaan? Dit op basis van de bitterheidtest waarmee de smaakgevoeligheid van de tong gemeten wordt. 
 • dat zowat een kwart van de wereldbevolking als ‘niet-proever’ wordt aanzien, de helft als ‘proever’ en een kwart als ‘superproevers’? 
 • dat er beduidend meer vrouwelijke superproevers zijn dan mannen?
 • dat de smaakvoorkeur van kinderen meer zoet is en die van volwassenen meer zuur en bitter? 
 • dat je een nieuwe chipssmaak voor Lay’s kan ontwikkelen nog tot 6 maart 2011 via www.lays.be of www.maakjesmaak.be en je hiermee kans maakt op 25.000 euro en 1% van de omzet van deze volgende Limited Edition smaak voor maximaal 1 jaar? 


Over ‘Maak Je Smaak’ en Lay’s

Nog tot 6 maart 2011 organiseert Lay’s een even opmerkelijke als serieuze actie: ‘Maak Je Smaak’. Lay’s lanceert een oproep aan alle Belgen om een nieuwe smaak te bedenken voor de volgende Lay’s Limited Edition. Het wordt een smaakzaak van nationaal belang met o.a. topchefs Wout Bru (Chez Bru) en Lionel Rigolet (Comme Chez Soi) in de jury. De winnaar ziet niet alleen zijn chipssmaak vanaf 2012 in de winkel liggen, hij strijkt bovendien 25.000 euro op én 1% van de omzet van de nieuwe smaak voor maximaal 1 jaar! Meer weten? Ga naar www.lays.be of www.maakjesmaak.be


Noot voor de redactie (niet bestemd voor publicatie):

Dit dossier kwam tot stand in samenwerking met Dirk Lemaître, nutritionist

Voor het persbericht, beeldmateriaal, logo’s, video’s, facts & figures en de allerlaatste informatie verwijzen wij u graag naar www.lays.be/press

Heeft u specifieke vragen, neem contact op met:

Bebble PR, Ilse Lambrechts
Tel: 0476/98 11 55 Email : [email protected]

Over Lay’s:

Lay's is een van de leidende merken die door PepsiCo op de markt wordt gebracht. PepsiCo biedt ’s werelds grootste portefeuille van merken in voeding en dranken. De divisies Frito-Lay, Quaker, Pepsi-Cola, Tropicana en Gatorade bieden honderden smakelijke producten waar consumenten in meer dan tweehonderd landen van genieten. 18 verschillende productcategorieën van PepsiCo realiseren jaarlijks een verkoopcijfer van een miljard dollar in de detailhandel. De jaarlijkse omzet van PepsiCo is bijna 60 miljard dollar.

Wereldwijd werken er bij PepsiCo ongeveer 285.000 mensen samen aan duurzame groei onder het motto Performance with Purpose. PepsiCo neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid door een breed assortiment gezonde, gemakkelijke en lekkere producten te bieden, zijn milieubelasting te verminderen en een werkomgeving te bieden die diversiteit hoog in het vaandel draagt. Bij PepsiCo in België werken een kleine 1000 medewerkers die allen actief zijn in de segmenten dranken, snacks en ontbijtgranen. In die segmenten voert PepsiCo merken als Pepsi Cola, 7-up, Tropicana, Looza, Lay’s, Smiths, Doritos, Cheetos, Duyvis en Quaker. Meer informatie kunt u vinden op www.pepsico.com en www.pepsico.be.

Over Bebble

Bebble is a 3.0. PR and Communications partner getting your press, blogger and stakeholder relations on track where and when needed on a consumer, corporate, brand or 360° level. Get in touch with Ilse Lambrechts via + 32 476 98 11 55, [email protected] or @bebbleboutit