Persbericht - Lay’s vraagt België een nieuwe chipssmaak te bedenken ​

Zaventem, 15 december 2010 – De liefde van de Belg gaat door de maag. Bourgondisch als we zijn, lusten we ook chips in diverse smaken. Een echte Belgische chipssmaak is er nog echter nog niet. Reden voor Lay’s, de smaakmaker van de gezelligste aardappelchips, om vanaf 10 januari 2011 het startsignaal te geven aan een even opmerkelijke als serieuze actie: ‘Maak Je Smaak’. Lay’s lanceert een oproep aan alle Belgen om een nieuwe smaak te bedenken voor de volgende Lay’s Limited Edition. Dat dit een smaakzaak is van nationaal belang, bewijst ook de deelname van topchefs Wout Bru (Chez Bru) en Lionel Rigolet (Comme Chez Soi) als juryleden. De winnaar ziet niet alleen zijn chipssmaak vanaf 2012 in de winkel liggen, hij strijkt bovendien 25.000 euro op én 1% van de omzet van de nieuwe Limited Editions smaak gedurende maximaal een jaar! Meer weten? Ga naar www.lays.be (actie live vanaf 10 januari 2011)!

Smaakzaak van nationaal belang: winnaar krijgt 25.000 euro + 1% omzet

Iedereen kan vanaf 10 januari 2011 via www.lays.be zijn of haar idee voor een nieuwe smaak inzenden. De jury (zie verder) zal in maart 2011 starten met het bestuderen van alle inzendingen om uiteindelijk twee finalisten te selecteren. De twee smaken van deze finalisten zijn in oktober 2011 ook echt in de winkel verkrijgbaar. Vanaf dan kunnen alle Belgen stemmen op hun favoriete smaak via de Lay’s actiewebsite. Lay’s neemt deze actie uiterst serieus. Niet alleen komt de winnende smaak begin 2012 als Limited Edition maximaal een jaar lang in de winkels te liggen, de winnaar ontvangt tevens 25.000 euro + 1% van de omzet van deze nieuwe smaak gedurende maximaal een jaar. Het wordt een smaakzaak van nationaal belang voor alle Belgen!

Unieke manier om de smaak van een natie te leren kennen

Lay’s wil met deze “Maak Je Smaak”-actie België actief laten participeren bij het bedenken van de nieuwe Lay’s Limited Edition chips. Sabine De Veilder, Marketing Director Food & Beverages van PepsiCo België, over deze nooit geziene actie: “In België is Lay’s aanwezig met 27 smaken. Onze smaakexperts hebben de Belgische consument echter nog nooit zo nadrukkelijk betrokken bij de ontwikkeling en beoordeling van een nieuwe smaak”. Ingrid Mol, jurylid en hoofd van R&D voor Lay’s in de West-Europese Regio, is ook zeer enthousiast: “De smaak van de Belg is heel bijzonder. Paprika als chipssmaak bijvoorbeeld is, naast Nederland, nergens gekend. Dit is voor ons dan ook een unieke manier om de smaak van een natie beter te leren kennen”.

Selectie smaken door topchefs maar Belgen bepalen eindwinnaar

Een zeskoppige jury, onder leiding van sterrenchefs Wout Bru (Chez Bru) en Lionel Rigolet (Comme Chez Soi) zal vanaf maart 2011 alle inzendingen beoordelen en de twee finalisten selecteren. De uiteindelijke winnaar wordt door onze landgenoten gekozen eind 2011. Voorzitter Wout Bru motiveert zijn rol als volgt: “Ik zal er tijdens deze wedstrijd vooral op letten of de smaak ook een beetje van onze eigenheid en diversiteit toont. De Belgische keuken is immers een grote bron van inspiratie!”. Ook mede-voorzitter Lionel Rigolet neemt zijn taak ernstig: “Voor mij is originaliteit zeer belangrijk, zonder dat deze té ver gaat. Hoe gekker, hoe lekkerder gaat niet per se op.” Lay’s voorziet ook een plaatsje in de jury voor de grootste Lay’s fan in ons land. De selectie van dit extra jurylid gebeurt o.a. via een motivatiefilmpje op Youtube.

In het buitenland al een gigantisch succes

Onder de naam Do Us A Flavour werd in 2009 in Engeland een vergelijkbare smaakzoektocht opgezet. De actie was een gigantisch succes met meer dan een miljoen inzendingen. Het hoofd van de jury was sterrenkok Heston Blumenthal van het wereldberoemde Engelse restaurant ‘The Fat Duck’. De finalisten kwamen met heel originele smaken voor de boeg: ‘Fish and Chips’ en ‘Cajun Squirrel’, ‘Crispy Duck and Hoisin’. De smaak ‘Builder’s Breakfast’, bedacht door een 27-jarige huisvrouw uit Derbyshire, won met 22% van de stemmen.

Deze actie loopt in Nederland sinds begin dit jaar. De jury, onder leiding van de topchef Joop Braakhekke, kon kiezen uit ruim 678.000 inzendingen. Op dit ogenblik, wordt een spannende strijd gevoerd tussen de smaken Patatje Joppie (een Nederlandse frietsaus), N° 66 Babi Bangang en Mango Red Chilli. De winnaar werd Patatje Joppie met 72% van de stemmen. 

Voor meer info en de voorwaarden van deze nooit geziene actie die start op 10 januari 2011, ga naar www.lays.be (actie live vanaf 10 januari 2011)

Noot voor de redactie (niet bestemd voor publicatie):

Voor het persbericht, beeldmateriaal, logo’s, video’s, facts & figures en de allerlaatste informatie verwijzen wij u graag naar www.lays.be/press

Voor specifieke vragen, contacteer:
Bebble PR, Ilse Lambrechts Tel: 0476/98 11 55 Email : [email protected]

Over Lay’s:

Lay's is een van de leidende merken die door PepsiCo op de markt wordt gebracht. PepsiCo biedt ’s werelds grootste portefeuille van merken in voeding en dranken. De divisies Frito-Lay, Quaker, Pepsi-Cola, Tropicana en Gatorade bieden honderden smakelijke producten waar consumenten in meer dan tweehonderd landen van genieten. 18 verschillende productcategorieën van PepsiCo realiseren jaarlijks een verkoopcijfer van een miljard dollar in de detailhandel. De jaarlijkse omzet van PepsiCo is bijna 60 miljard dollar.

Wereldwijd werken er bij PepsiCo ongeveer 285.000 mensen samen aan duurzame groei onder het motto Performance with Purpose. PepsiCo neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid door een breed assortiment gezonde, gemakkelijke en lekkere producten te bieden, zijn milieubelasting te verminderen en een werkomgeving te bieden die diversiteit hoog in het vaandel draagt. Bij PepsiCo in België werken een kleine 1000 medewerkers die allen actief zijn in de segmenten dranken, snacks en ontbijtgranen. In die segmenten voert PepsiCo merken als Pepsi Cola, 7-up, Tropicana, Looza, Lay’s, Smiths, Doritos, Cheetos, Duyvis en Quaker. Meer informatie kunt u vinden op www.pepsico.com en www.pepsico.be.

PB-Lays-Maak-Je-Smaak-aankondiging-15122010.pdf

PDF - 78 Kb

PB-Lays-smaakweetjes-15122010.pdf

PDF - 73 Kb

PB-Lays-smaken-15122010.pdf

PDF - 397 Kb

Over Bebble

Bebble is a 3.0. PR and Communications partner getting your press, blogger and stakeholder relations on track where and when needed on a consumer, corporate, brand or 360° level. Get in touch with Ilse Lambrechts via + 32 476 98 11 55, [email protected] or @bebbleboutit