Persbericht - Belgen & de smaak van chips, het nationale onderzoek van Lay's

Zaventem 8 februari 2011 – In opdracht van Lay’s, maker van de gezelligste aardappelchips, onderzocht het onafhankelijke onderzoeksbureau MWM2 800 landgenoten omtrent hun ‘chips’gewoonten. Tradionele smaken zoals zout (34%) en zoet (30% b.v. paprika) zijn het populairste. Echter bekoren ook zure (10% b.v. balsamico), pikante (9% b.v. chilli) en gerookte chipsvariëteiten (8% b.v. barbeque) ons. Met alle chipssmaken die er al zijn, vindt nog steeds 61% van de Belgen dat er plaats is voor een unieke Belgische chipssmaak. En laat dat net zijn waar Lay’s naar zoekt via het project ‘Maak Je Smaak’ via lays.be! Lay’s onderzocht ook onze mening over enkele typisch Belgische gerechten als chipssmaak om zo inspiratie te bieden voor het project ‘Maak Je Smaak’. 51% van onze landgenoten ziet kaaskroketten met gefritureerde peterselie helemaal zitten als chipssmaak terwijl 73% zwarte pens & spruitenpuree als niet lekker beschouwt voor een chipssmaak. Heb jij een beter idee voor een nieuwe chipssmaak? Tot 6 maart kunnen alle Belgen hun ‘smaak’ideeën nog insturen voor de volgende Lay’s Limited Edition via lays.be of www.maakjesmaak.be!

België & chips

Lay’s liet door het onafhankelijke onderzoeksbureau MWM2 800 Belgen onderzoeken in december 2010 via een online kwantitatieve enquête. De doelstelling was om meer te weten te komen over de ‘chips’ smaak van de Belg. Belgen eten graag en meer chips in vergelijking met andere Europeanen . Gemiddeld eet 53% van onze landgenoten enkele keren per maand chips. Bourgondisch als we zijn, praten we graag en veel over voeding en smaak. Wekelijks geeft de helft van de Belgen hun mening over eten en het liefst doet 60% van onze landgenoten dit met onze partner of het gezin.

Smaak(89%), kraak(37%) en de geur(25%) doorslaggevend voor de Belgische chipservaring

Ook over de smaak van chips, wordt regelmatig van mening gewisseld in België en iets meer in het Zuiden dan het Noorden. 45% van de Walen praat graag over chips terwijl men ze eet in vergelijking met 28% van de Vlamingen. Zelfs in de supermarkt gaan vooral Waalse mannen (36%) de smaak van chips bespreken in vergelijking met de Vlaamse mannen (28%). Chips is voor 53% van de Belgen een gezellig tussendoortje tijdens fijne momenten met familie en vrienden. Vlamingen eten meer chips terwijl ze televisie kijken met vrienden en familie (59%) terwijl de Walen meer chips gaan consumeren tijdens sociale gelegenheden (65%). Chips is een zintuiglijke belevenis voor de overgrote meerderheid van onze landgenoten: 89% geeft aan dat tijdens het eten de smaak van de chips doorslaggevend is voor de ervaring naast de kraak (37%) en de geur (25%).

Belgen houden naast klassieke ook van ‘speciale’ chipssmaken

Van welke chipssmaken is de Belg al overtuigd? Zoute (34%) en zoete (30%) smaken worden door de meeste Belgen het liefst gegeten. En met zoete smaken zoals paprika zijn we in België redelijk uniek: naast Nederland, is paprika nergens in de wereld gekend als chipssmaak. Vlaanderen (34%) en vrouwen (36%) kiezen iets meer voor de zoute chips dan Wallonië (32%) en mannen (31%). Zure smaken (zoals balsamico, azijn…) zijn van nature uit niet zo geliefd, toch kiest 10% van de Belgen ervoor als favoriete chipssmaak. Ook pikant is populair met 9% als eerste keuze. Gerookte chipssmaken (Grills, Barbecue) kunnen 8% van de landgenoten bekoren. Relatief nieuwe chipssmaken zoals kaas en room (4%) alsook kruiden (3% mediterraans, exotisch) winnen aan populariteit. Vleessmaken voor chips zijn minder populair in ons land: slechts 1% vindt deze lekker. Ingrid Mol, jurylid en hoofd van R&D voor Lay’s in de West-Europese Regio evalueert de smaak van de Belgen als volgt: “De smaakontwikkeling is hier al heel divers op het vlak van chips. Het Noorden houdt meer van zout en het Zuiden meer van zoet. Maar nationaal houdt de Belg dan weer van ‘speciale’ smaken zoals ‘Pickles’ en ‘Peper en Zout’ die elders niet geproduceerd worden. Ik kijk dus enorm uit om via ‘Maak Je Smaak’ nieuwe creatieve smaken te leren kennen voor onze volgende Lay’s Limited Edition”.

61% van de Belgen wil een unieke Belgische chipssmaak

Uit het onderzoek van Lay’s blijkt ook dat 61% van de Belgen een nieuwe en unieke Belgische chipssmaak helemaal ziet zitten. Enkele Belgische gerechten als nieuwe chipssmaak? Deze werden als volgt geëvalueerd: 51 % van onze landgenoten denkt dat kaaskroket met gefritureerde peterselie lekker is als chipssmaak en maar liefst 73% vindt zwarte pens & spruitenpuree chips niet lekker als chipssmaak. En wat vonden de Belgen van:

- Kaaskroket met gefritureerde peterselie 27% niet lekker / 51% lekker
- Biefstuk friet met bearnaise saus: 34% niet lekker / 45% lekker
- Balletjes in tomatensaus met gekookte aardappelen: 36% niet lekker /  
  37% lekker
- Tomaat crevette met frietjes: 40% niet lekker / 37% lekker
- Stoofvlees met abdijbier & puree: 45% niet lekker / 34% lekker
- Witloof met kaas & hesp en gekookte aardappeltjes: 49% niet lekker /
  29% lekker
- Mosselen natuur & frietjes: 52% niet lekker / 26% lekker
- Waterzooi met kip: 49% niet lekker / 24 % lekker
- Filet americain met rauw ei & frietjes: 54% niet lekker / 23% lekker
- Everzwijnragout met adbijbier, veenbessencompote & puree: 58% niet
  lekker / 17% lekker
- Zwarte pens en spruitjespuree: 73% niet lekker / 9% lekker 

Heb je een beter idee voor een nieuwe chipssmaak? Ga snel naar www.maakjesmaak.be !

Het enthousiasme van onze landgenoten is groot wanneer we hen vroegen of ze een nieuwe variant chips op de Belgische markt wilden met een unieke Belgische smaak. Maar liefst 61% antwoordde positief. En van deze groep is maar liefst 77% enthousiast om zelf mee te denken in het bepalen van deze unieke smaak. Dankzij het Lay’s project ‘Maak Je Smaak’ kunnen alle Belgen dit nog tot 6 maart aanstaande doen. En wie een smaakidee instuurt, maakt niet alleen kans om zijn/haar smaak als volgende Lay’s Limited Edition in de winkelrekken te zien liggen in 2012, ook op 25.000 euro en 1% van de omzet voor maximaal 1 jaar! Oproep dus opnieuw aan alle Belgen om nog voor 6 maart alle ideetjes voor nieuwe ongekende en creatieve chipssmaken in te sturen via de website www.lays.be of www.maakjesmaak.be !

                                        - einde bericht - 

Noot voor de redactie (niet bestemd voor publicatie):

Voor alle persberichten, beeldmateriaal, logo’s, video’s, facts & figures en de achtergrond omtrent dit onderzoek verwijzen wij u graag naar www.lays.be/press

B
ronnen : Online kwantitatieve enquête via een representatieve socio-demografische steekproef bij 800 Belgen door MWM2 in opdracht van Lay’s België. Voor meer details omtrent het onderzoek, contacteer ons.

Heeft u specifieke vragen, neem contact op met:

Bebble PR, Ilse Lambrechts
Tel: 0476/98 11 55 Email : [email protected]

Over Lay’s:

Lay's is een van de leidende merken die door PepsiCo op de markt wordt gebracht. PepsiCo biedt ’s werelds grootste portefeuille van merken in voeding en dranken. De divisies Frito-Lay, Quaker, Pepsi-Cola, Tropicana en Gatorade bieden honderden smakelijke producten waar consumenten in meer dan tweehonderd landen van genieten. 18 verschillende productcategorieën van PepsiCo realiseren jaarlijks een verkoopcijfer van een miljard dollar in de detailhandel. De jaarlijkse omzet van PepsiCo is bijna 60 miljard dollar.

Wereldwijd werken er bij PepsiCo ongeveer 285.000 mensen samen aan duurzame groei onder het motto Performance with Purpose. PepsiCo neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid door een breed assortiment gezonde, gemakkelijke en lekkere producten te bieden, zijn milieubelasting te verminderen en een werkomgeving te bieden die diversiteit hoog in het vaandel draagt. Bij PepsiCo in België werken een kleine 1000 medewerkers die allen actief zijn in de segmenten dranken, snacks en ontbijtgranen. In die segmenten voert PepsiCo merken als Pepsi Cola, 7-up, Tropicana, Looza, Lay’s, Smiths, Doritos, Cheetos, Duyvis en Quaker. Meer informatie kunt u vinden op www.pepsico.com en www.pepsico.be.

PB-Nationale-chipsenqute-NLF.pdf

PDF - 68 Kb

Over Bebble

Bebble is a 3.0. PR and Communications partner getting your press, blogger and stakeholder relations on track where and when needed on a consumer, corporate, brand or 360° level. Get in touch with Ilse Lambrechts via + 32 476 98 11 55, [email protected] or @bebbleboutit