Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) toont het levenslange gevolg van GSM-gebruik achter het stuur

De Belgen zijn Europees kampioen in het gebruiken van hun smartphone achter het stuur. Zo zegt 37 procent[1] wel eens e-mails of sms’jes te lezen of versturen tijdens het rijden. Een gevaarlijke trend die niet zonder gevolgen blijft. Zeker in een land waar jaarlijks nog meer dan 150 kinderen sterven in het verkeer. Om ouders er toe aan te zetten hun gedrag te veranderen, ontwikkelde OVK (Ouders van Verongelukte Kinderen) samen met Happiness en productiehuis Caviar een aangrijpende film met een topcast. Deze pakkende awareness campagne van OVK is vanaf volgende week te zien op televisie en in de cinema in Vlaanderen.

 

De film toont het levensverhaal van een moeder achter het stuur, met op de achterbank haar zoontje. Eén telefoontje later, zien we de moeder steeds ouder worden. Haar zoontje echter blijft 5 jaar oud. Aan het einde van de film begrijpen we dat haar zoontje gestorven is in een auto-ongeluk, op het moment dat ze de telefoon opnam, jaren geleden. Dit op de tonen van ‘Forever young’ van Alphaville. Met deze aangrijpende, bijna rauwe cinema vérité wil OVK mensen duidelijk maken dat één klein foutje, dat één beslissing om toch op te nemen voldoende kan zijn om van een herinnering een levenslang litteken te maken.

Rationeel weten de mensen heus wel dat ze best hun telefoon niet opnemen als ze aan het rijden zijn. Maar vaak staan ze niet stil bij de gevolgen als ze het dan toch eens doen. Dit was dan ook het uitgangspunt van de film. “Weten en doen zijn 2 verschillende dingen,” aldus Koen Van Wonterghem, gedelegeerd bestuurder van Ouders van Verongelukte Kinderen. “Elk initiatief dat een extra push is om het ‘weten’ om te zetten in ‘doen’ is dus meer dan welkom. Daarom dat we dus ook super enthousiast zijn over dit project.”

We hebben de film bewust een heel traag ritme gegeven” zegt Geoffrey Hantson van Happiness. “Als een soort kortfilm van 90 seconden. We wilden de kijker laten voelen hoe snel een ongeluk gebeurt. En hoe het leven daarna gewoon doorgaat maar toch nooit meer hetzelfde is. Alles gaat zijn gangetje, maar de herinnering blijft een litteken. Eéntje die nu en dan weer opengaat. OVK roept dan ook iedereen beleefd op om zijn gedrag te veranderen en aub die smartphone niet te gebruiken. Aub.”

In de hoofdrol van de film vinden we Lotte en Marijke Pinoy. Een échte topcast die zich meteen wilden engageren voor deze rol. Lotte kent u ondermeer van ‘Sara’, ‘De Smaak van De Keyzer’ en ‘Los Zand’. Ook Marijke zat al in talrijke bekende films en series en zal ook ondermeer te zien zijn in ‘Belgica’, de nieuwe film van Felix Van Groeningen. Het zoontje wordt gespeeld door rijzende ster Olaf Verghote. Ook hij zal binnenkort te zien zijn in ‘Tabula Rasa’ een nieuwe topreeks op Eén. 

                                                             ###

[1] Volgens een studie die de Franse stichting Vinci Autoroutes uitvoerde in tien Europese landen -12 feb 2016

Persbericht OVK Forever Young

DOCX - 137 Kb

Geoffrey Hantson

Happiness

Koen Van Wonterghem

Ouders van Verongelukte Kinderen

Over Bebble

Bebble is a 3.0. PR and Communications partner getting your press, blogger and stakeholder relations on track where and when needed on a consumer, corporate, brand or 360° level. Get in touch with Ilse Lambrechts via + 32 476 98 11 55, [email protected] or @bebbleboutit