Berchem maakt ambitie van creatief district waar

Berchem Creatives start activiteiten met BARAK - de eerste creatieve hub van 29 april tot 1 mei

Berchem Creatives, een initiatief van en voor Berchemnaren geeft vanaf nu een podium aan lokaal ondernemerschap en onbekend talent via creatieve hubs. Doel is om leegstaande ruimtes om te tunen in ontmoetingsplaatsen en er zo kruisbestuivingen en bedrijvigheid te stimuleren. De starters kunnen rekenen op hulp en coaching van gevestigde creatievelingen én van Syntra en UNIZO zodat ze van hun zaak een succes kunnen maken. Het project geeft verder een boost aan de superdiverse samenleving in Berchem. Jong en oud uit verschillende culturen kunnen elkaar ontmoeten in de hubs. Het initiatief krijgt alvast de steun van het district, AXA Bank, Stadsbrouwerij De Koninck én gevestigde creatievelingen als Sergio Herman, Adil Aarab, Kristien Hemmerechts, Helmut Lotti, Tom Van Dyck, Hanan Challouki, Veerle Dobbelaere, Herman Selleslags en Koen De Graeve. De eerste creatieve hub opent zijn deuren voor het grote publiek in het weekend van 29 april t.e.m. 1 mei onder de naam BARAK, in de Boomgaardstraat 17 (Antwerpen) van de Stadsbrouwerij De Koninck. BARAK omvat een goedgevuld driedaags festival met allerhande workshops, repaircafés, expo’s en doorlopend hapjes, drankjes en muziek. Het volledige programma is te vinden op berchemcreatives.be.

 

Berchem Creatives speelt in op internationale trend

Workshops, co-workingruimtes, exposities, een kledingwinkel, waar ook de kunst aan de muren en de meubels en interieuraccessoires te koop zijn: in de creatieve hubs van Berchem Creatives kan het vanaf nu. Als nieuwe creatieve community maakt Berchem Creatives er haar missie van om leegstaande garages, winkelruimten, kerken, achterhuizen om te vormen tot tijdelijke creatieve hubs. Startende creatieve ondernemers krijgen zo een podium en inspireren er anderen. Telkens met de focus op één of meerdere thema’s: food, art, labs, design, café en podium. Doel is om startende ondernemers en eigenaars van leegstaande panden uit de superdiverse samenleving van Berchem elkaar de hand te laten reiken en van hun district de creatieve hub van Antwerpen te maken.

Het initiatief toont de trend die ook in andere Europese landen merkbaar is. Naast de creatieve sites in het oude Philips-fabriek in Eindhoven, zijn ook The Empty Shops Network in UK en Studio Vacant in Amsterdam mooie voorbeelden. “Ja, we zijn ambitieus, want waarom zou Berchem niet het Friederichshein van Berlijn kunnen worden of het Praga van Warschau of het Williamsburg van New York?”, aldus Marit Ginevro, initiatiefneemster van Berchem Creatives.

"Een schitterend initiatief om plekken in te vullen waar nog leegstand is in Berchem.” vindt Tom Naegels, auteur, journalist, columnist en één van de vele Berchem Creatives.

 

Een boost voor ondernemerschap en diversiteit vanuit de bewoners zelf

“Die creatieve hubs zijn een waardige vervanger van de winkelkern van weleer. Zo komt er weer bedrijvigheid in straten met veel leegstand.” volgens Kristof Thijssens van UNIZO.

Niet alleen ondernemerschap wordt gestimuleerd. De starters kunnen ook rekenen op hulp en coaching van de gevestigde creatievelingen én van Syntra en UNIZO tijdens coach- en inspiratiesessies, zodat ze van hun zaak een succes kunnen maken. “We verlagen de drempel voor creatievelingen die vandaag de stap niet kunnen of durven te zetten naar het ondernemerschap.” vertelt Greet Moyson, initiatiefneemster Berchem Creatives.

Bovendien geeft het een boost aan de superdiverse samenleving in Berchem. Jong en oud uit verschillende culturen kunnen elkaar ontmoeten in de hubs. “We zijn niet kleurenblind. We proberen het creatieve proces van elke ondernemer te ondersteunen. Met dit project laten we de creatieven zien, horen, voelen, proeven, vertellen, ervaren... dit is Berchem.” getuigt Adil Aarab, singer-songwriter en één van de vele Berchem Creatives.

 

BARAK - startevent en eerste creatieve hub van 29 april t.e.m. 1 mei

De eerste creatieve hub opent zijn deuren voor het grote publiek in het weekend van 29 april t.e.m. 1 mei onder de naam Barak, in Boomgaardstraat 17 (Antwerpen) van Stadsbrouwerij De Koninck. Met een goedgevuld driedaags festival met allerhande workshops, repaircafés, expo’s en doorlopend hapjes, drankjes en muziek. Iedereen welkom. Het volledige programma is te vinden op berchemcreatives.be.

Berchem Creatives neemt verder ook deel aan Made in Berchem (29 mei) en Born in Antwerp (3 juni). En er volgen dit najaar nog veel meer activiteiten zoals inspiratie- en coachingsessies, performances, exposities, …

“We dromen ervan om dit concept in de nabije toekomst te linken met initiatieven in andere steden. Lerende netwerken opbouwen, zodat we ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar kunnen inspireren en laten groeien. De mogelijkheden zijn we vandaag al aan het verkennen, in samenwerking met de Artevelde Hogeschool Gent.” aldus nog Marit en Greet van Berchem Creatives.

 

Financiële ondersteuning en partners

Om het initiatief te realiseren krijgt Berchem Creatives werkingsmiddelen ter beschikking van  het district Berchem en AXA Bank. “AXA Bank heeft haar wortels in deze streek. We zijn verankerd in de lokale economie en zuurstofgevende projecten als deze verdienen onze steun. Dat is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom bieden we financiële en structurele steun.”, aldus Jef Van In, Chief Executive Officer, en grootste werkgever in Berchem.

"We zijn heel erg enthousiast over de aanpak van Berchem Creatives om het gevecht met de leegstand in Berchem op een positieve manier aan te pakken. Dit is, naast onze eigen initiatieven via de Cultuurantenne, een mooie bottom-up boost ter bevordering van de sociale cohesie in het district, en is daarom onze steun meer dan waard”, aldus Evi Van der Planken, districtsvoorzitter van Berchem.

 

Oproep aan eigenaars van leegstaande panden, startende creatievelingen en financiële partners 

Berchem Creatives heeft ondertussenzijn eerste vier locaties voor zijn creatieve hubs gevonden: Boomgaardstraat 17 van Stadsbrouwerij De Koninck, twee winkelpanden (Driekoningenstraat 134 en Beernaertstraat 27) én de Sint-Hubertuskerk. Wie nog een leegstaand winkelpand, een atelier, een achterhuis, … tijdelijk ter beschikking heeft, een creatieve starter is maar de stap nog niet durfde te zetten om te ondernemen of het project financieel wilt ondersteunen, mag zich aanmelden via facebook.com/BerchemCreatives of via berchemcreatives.be.

“Stadsbrouwerij De Koninck startte ooit zelf in deze buurt. Vandaag zijn we naast bierbrouwer een inspirerende ontmoetingsplek voor Antwerpse smaakmakers zoals Kaasaffineurs Van Tricht, Chocolatier JITSK, culinaire fotograaf en uitgever Tony Le Duc enslagers De Laet & Van Haver. Berchem Creatives past perfect in dit rijtje. Daarom stellen we maar al te graag Boomgaardstraat 17 ter beschikking voor hun eerste creatieve hub Barak.” volgens Mieke De Vylder, Brand Manager De Koninck bij Duvel-Moortgat. 

 

                                     facebook.com/BerchemCreatives

                                             berchemcreatives.be

                                                       ###

 

Persbericht Berchem Creatives

DOCX - 79 Kb

Programma BARAK Festival 2016

DOCX - 130 Kb

Over Bebble

Bebble is a 3.0. PR and Communications partner getting your press, blogger and stakeholder relations on track where and when needed on a consumer, corporate, brand or 360° level. Get in touch with Ilse Lambrechts via + 32 476 98 11 55, [email protected] or @bebbleboutit