Belg weet weinig over het fruitsap dat hij drinkt.

80% van de Belgen verkiest een 100% puur geperst sap boven een sap op basis van concentraat, terwijl 91% van de verkochte fruitsappen in België zijn geproduceerd op basis van sapconcentraat aangelengd met water.
 
Zaventem - 7 op 10 Belgen[1] drinkt wekelijks fruitsap. Onderzoek[2] van Tropicana, al 60 jaar producent van 100% puur geperst fruitsap, toont aan dat de kennis omtrent de samenstelling en het productieproces van fruitsappen laag is bij de Belg. 91%[3] van het sap dat in België wordt geconsumeerd, is op basis van een sapconcentraat. Na duiding van de verschillende productieprocessen voor 100% puur geperst fruitsap en sap op basis van een sapconcentraat, verkiest 80% van de Belgen een 100% puur geperst fruitsap en niet een sap op basis van concentraat. Tropicana anticipeert hierop en lanceert een campagne vanaf 4 februari 2013 over het verschil tussen 100% puur geperst fruitsap en sap op basis van een sapconcentraat. Doelstelling van deze campagne is dat de Belg het fruitsap in de supermarkt beter in perspectief leert plaatsen en dat hij bewuster zijn keuze van fruitsap leert maken op basis van de samenstelling en de bereidingswijze.

Wat is het verschil tussen 100% puur geperst fruitsap en sap op basis van sapconcentraat?

Onafhankelijk onderzoek van Tropicana toont aan dat de Belgische consument een lage kennis heeft omtrent de samenstelling en het productieproces van fruitsappen die worden verkocht in de supermarkt. Wanneer het verschil tussen sappen op basis van sapconcentraat en 100% puur geperst sinaasappelsap geduid wordt, verkiest 80% van de ondervraagden een 100% puur geperst sap en geen sap op basis van een ingekookt concentraat.

Nochtans zijn 91% van de verkochte fruitsappen in België op basis van een sapconcentraat gemaakt. Het verschil in smaak werd ook door Tropicana onderzocht via een blinde smaaktest bij de Belgen. 87% van de Belgen gaven aan het 100% puur geperst sap te verkiezen op basis van de smaak in vergelijking met een sapconcentraat.

Wat is het verschil tussen 100% puur geperst vruchtensap en sap op basis van sapconcentraat? Hoe zit het met de toevoeging van water bij sappen van concentraat? Vanwaar komt het smaakverschil? De Belg ziet hier niet direct het verschil en ook de verpakking helpt hier vaak niet. In het kort komt het verschil hierop neer:

100% puur geperst fruitsap

Fruitsap op basis van een sapconcentraat

Sinaasappels worden geperst en flash-gepasteuriseerd (korte verhitting om houdbaarheid te garanderen)

Sinaasappels worden geperst en door verhitting gereduceerd tot een concentraat. Dit soms tot 1/8ste van het origineel volume[4]

Vanaf het moment van persing tot aan consumptie blijft het sap een sap.

Door deze verhitting verdampt het water.  Een sap op basis van concentraat wordt geproduceerd door het mengen van het concentraat met water op een later moment.

Behoud van de natuurlijke originele smaak van de sinaasappel door een korter verwarmingsproces.

Het concentratieproces heeft een impact op de originele smaak van het sinaasappelsap.

Hogere opslag-en transportkosten

Lagere opslag-en transportkosten

100% puur geperst fruitsap zonder toevoeging van water

20 tot 50% fruitsapconcentraat met toevoeging van water

 

Waar moet een consument op letten wanneer hij een fruitsap in de winkel kiest?

Vaak biedt de voorzijde van de verpakking geen duidelijkheid omdat verschillende bewoordingen worden gebruikt voor de productbeschrijving en de samenstelling van het sap. Echter, zodra bij de ingrediënten staat aangegeven dat het sap op basis van een concentraat is, weet de consument dat het niet kan gaan om 100% puur geperst fruitsap. Het betreft dan een sap dat is ingekookt tot sapconcentraat en nadien aangelengd wordt met water tot een sap op basis van sapconcentraat.

Advies voor de Belgische fruitsapliefhebber: kijk niet alleen naar de voorkant van de verpakking maar ook naar de ingrediëntenlijst van het fruitsap. Deze informatie geeft duidelijk aan of je een 100% puur geperst sap of een sap op basis van concentraat koopt. Proef het verschil!

- einde - 

[1] GFK MAT november 2012
2 Onderzoek bestaand uit kwalitatieve face to face interviews en blinde smaaktesten bij een representatieve socio-demografische steekproef van 326 Belgen door het onafhankelijke onderzoeksbureau Rogil in opdracht van Tropicana België.
[3] Canadean Belgium Soft Drinks Market 2012 Cycle

[4] Test-Aankoop, artikel „Sinaasappelsap“ April 2010

 

PB-TROPICANA--Test-Feb-2013.docx

DOCX - 334 Kb

PB-TROPICANA--Test-Feb-2013.pdf

PDF - 407 Kb

Over Bebble

Bebble is a 3.0. PR and Communications partner getting your press, blogger and stakeholder relations on track where and when needed on a consumer, corporate, brand or 360° level. Get in touch with Ilse Lambrechts via + 32 476 98 11 55, [email protected] or @bebbleboutit